Laatste weekje alweer :(
9 april 23.50
Vanochtend moest ik in mijn eentje een buitenverblijf schoonmaken. Geen probleem, was alleen wat minder toen de panda keeper(die er 1x eerder was geweest) even langs kwam om alles anders te doen en mijn werk af te nemen, dat vind ik absoluut niet chill. Ook met het binnenverblijf, ik was nog geen eens klaar en hij begon al verder te gaan en te 'verbeteren'.
Bij de lunch was de goede kok weer terug, dus dat was heel relax, lekker eten! :) Tijdens het voeren moesten we eerst weer bamboe breken, waarbij weer een andere soort van stage keeper mij de les ging lezen, terwijl op mijn manier het bamboe ook gewoon brak, dus zeur niet zo! Tijdens het voeren werd er deze keer een medicijn in de bamboescheuten gestopt. Heel grappig want 1 van de panda's vond het heel lekker en slurpte het zo wat uit zijn bamboescheut, terwijl de andere de bamboescheut weggooide zodra ie het medicijn proefde.
Tijdens 1 van de pauzes was door een werknemer van het volunteer center gevraagd of we na het diner haar zouden ontmoeten om ping pong te spelen met andere vrijwilligers. We hadden zo onze twijfels over de ping pong, maar uiteindelijk hebben we helemaal geen ping pong gespeeld. We hebben de hele avond het kaartspelletje 'spoons' gespeeld, maar dan met chopsticks, Chinese stylo. Er was ook een bar waar je van alles kon kopen dus dat maakte het nog wat aangenamer :). De andere drie vrijwilligers kwamen uit Rotterdam, dus dat was even aftasten, maar ze zijn wel aardig ;p. Rond een uurtje of half twaalf liepen we terug, nergens verlichting. Gelukkig had ik wel mijn zaklamp meegenomen, anders waren we zeker een aantal keren gestruikeld. Toen we eenmaal aankwamen was de deur van het hostel op slot en waren we dus buiten gesloten. Even een paniekmomentje, maar gelukkig konden we na een aantal telefoontje naar binnen en slapen.
11 april 14.45
Gisterochtend waren er een hoop vrijwilligers op de plek waar ik werk en maar 1 van de keepers kan Engels en hij zei ook: 'Er zijn iets te veel vrijwilligers vandaag, dus zou jij misschien je panda helemaal alleen zelf kunnen voeren?' Dus ik zei natuurlijk: 'Tuurlijk kan ik dat!' Helemaal happy! :) Ook heb ik gister gesproken met de dierenarts die langskwam om urine af te nemen bij 1 van de mannetjes om te testen op hormonen. Hier kwam mijn Engelse biologie kennis echt van pas :).
Tijdens de lunch waren er 7 nieuwe mensen gearriveerd, ze zeiden hallo en dat was het wel ongeveer. Ook wilde niemand mee om verderop te gaan kaarten met de andere vrijwilligers. Apart, aangezien er niks anders te doen is dan dat of film kijken. Maarja misschien moeten ze gewoon nog even wennen. Vanochtend hadden we een druk ontbijt met zijn elven en daarna weer naar de panda's: poep rapen! :D Ik heb deze keer in mijn eentje een binnen- buitenverblijf gedaan en het is mij eindelijk gelukt al het bamboe bij elkaar te binden. Heel raar, maar vandaag werk ik als enige vrijwilliger bij vijf panda's, wat betekent dat ik ze dan ook alle vijf mag voeren :D. Ik heb ze daarnet ook hele kleine stukjes bamboe gevoerd, ter grote van een druifje. Heel schattig en voorzichtig pakken ze het dan met hun tong van je aan. Vanmiddag hebben ze de panda's ook gewogen. Ze leggen dan wat appels of bamboescheuten op de weegschaal en dan gaan ze erop zitten. Mijn favoriete schatje(Yi Bao)was het zwaarst, haha, 130 kg. Dat valt mij eigenlijk nog best mee als je zo naar een panda kijkt.
12 april 11.15
Gisteravond hebben we bij de bar met bijna 20 mensen spoons gespeeld, chaos, maar wel heel erg leuk. Rond 22.30 gingen we naar bed en om 08.00 weer ontbijt en toen: veel regen en wind, veel wind, kortom storm! Sommige vrijwilligers besloten niet te gaan, slap! Ook als het soms wat minder is ben je een vrijwilliger. Ik heb het schoonmaken overleefd, al was ik op een gegeven moment wel opgesloten in het buitenverblijf in de storm. De deur waaide dicht en die kan je natuurlijk niet vanuit het verblijf open maken, dus daar zat ik dan in de regen. Aantal keer geklopt en er kwam maar niemand. Ik dacht als ze nou maar niet denken dat het verblijf schoon is en deur van het binnenverblijf voor de panda open doen want dan heb ik wel echt een probleem. Maar na 10 minuten werd ik gelukkig gered.
14 april 09.45
Donderdagavond gingen we film kijken en de groep had besloten dat ik mocht kiezen aangezien het mijn laatste avond daar was. Nou dan weet je het wel als ik mag kiezen: Transformers!!!
Vrijdag heb ik afscheid genomen van me panda'tjes, mis ze serieus nu al! Na afloop heb ik mijn certificaat gekregen en 's middags zijn we terug gereden naar Chengdu. Vandaag nog wat rondlopen in de stad en dan is het morgen alweer tijd om aan de lange reis naar huis te beginnen. Ik vind het jammer dat dezeintense ervaring alweer voorbij is, het is zo snel gegaan!
Nu
Als laatst wil ik iedereen bedanken voor het lezen van mijn blog, de leuke reacties en het supporten van mijn reis, thanks en tot snel! :)
Xxxxxxxxxxxxxxxxxx
Zo dus nog spannende momenten gehad. Doet een panda nu per definitie iets als hij de kans krijgt?
De verzorgers zeggen van wel, maar ik denk dat als ie bamboe heeft je meer kans hebt op een veilige afloop .
Hoi meid, Het is nu hier zaterdagmiddag 16:23 uur. Ik weet niet hoe laat het nu bij jou is... misschien ben je al aan de terugreis begonnen of druk aan het pakken?
Het zal wel gek zijn geweest om afscheid te nemen van die leuke berenvrienden.... zeker als je zo gehecht raakt aan een 'eigen' panda... Doe je voorzichtig straks, groetjes Bart en Helen